• ftgn.eu 1 of 15
  • ftgn.eu (2 of 15)
  • ftgn.eu (3 of 15)
  • ftgn.eu (4 of 15)
  • ftgn.eu (5 of 15)
  • ftgn.eu (6 of 15)
  • ftgn.eu (7 of 15)
  • ftgn.eu (8 of 15)
  • ftgn.eu (9 of 15)
  • ftgn.eu (10 of 15)
  • ftgn.eu (11 of 15)
  • ftgn_edited
  • ftgn.eu (13 of 15)
  • ftgn.eu (15 of 15)

Projekt zrealizowany.

Ul.Lipska 61C, Zamość

Powierzchnia: ok.120 m2

Założenia projektowe 

 Manufaktura Smaku to jedno z nowych miejsc na mapie Zamościa. Właścicielom zależało na przestrzeni, która będzie tworzyła swobodną atmosferę. Lokal miał spełniać 2 funkcje: miał być restauracją, ale też miejscem gdzie możesz przyjść i kupić gotowe dania na wynos. Podczas pierwszych rozmów z Inwestorami zapadła decyzja o stylu loftowym, w którym miałyśmy połączyć nowoczesne, ciepłe akcenty z industrialną bazą.

Z uwagi na funkcję zaprojektowałyśmy przestrzeń, którą dyskretnie postanowiłyśmy podzielić tak, aby nie zamykać poszczególnych stref. Efekt ten uzyskałyśmy stosując: inne nawierzchnie podłogowe t.j.kafle o małym formacie tworzące wzór mozaiki oplecione czarną opaską oraz panele w ciepłym odcieniu z widocznym usłojeniem, a także ażurowe ściany z drewnianych lameli.

 Paleta na którą postawiłyśmy jest minimalistyczna. Odcienie szarości, czerń i biała cegiełka za barem tworzą tło o industrialnym charakterze. Butelkowa zieleń została wybrana jako akcent kolorystyczny, pojawia się w obiciu części foteli oraz w zaprojektowanej na potrzeby projektu sofie. Sufit oraz słupy konstrukcyjne zostały jedynie wyczyszczone i zaimpregnowane, a cała instalacja została odsłonięta.

 Uważamy, że każda przestrzeń nabiera życia w momencie nie tylko jak pojawiają się ludzie, ale już wcześniej gdy ożywiamy ją roślinami. Stąd pomysł na wprowadzenie zieleni, tutaj w w prostych czarnych kwietnikach i stojakach.

Czy to właśnie nie takie miejsca inspirują nas do poszukiwania nowych smaków? Przekonajcie się sami, polecamy odwiedziny w Manufakturze Smaku.

 

Zdjęcia: Łukasz Banaszek