Projekt zrealizowany.
Ul.Lipska 61C, Zamość
Powierzchnia: ok.120 m2
Założenia projektowe
Manufaktura Smaku to jedno z nowych miejsc na mapie Zamościa. Właścicielom zależało na przestrzeni, która będzie tworzyła swobodną atmosferę. Lokal miał spełniać 2 funkcje: miał być restauracją, ale też miejscem gdzie możesz przyjść i kupić gotowe dania na wynos. Podczas pierwszych rozmów z Inwestorami zapadła decyzja o stylu loftowym, w którym miałyśmy połączyć nowoczesne, ciepłe akcenty z industrialną bazą.
Z uwagi na funkcję zaprojektowałyśmy przestrzeń, którą dyskretnie postanowiłyśmy podzielić tak, aby nie zamykać poszczególnych stref. Efekt ten uzyskałyśmy stosując: inne nawierzchnie podłogowe t.j.kafle o małym formacie tworzące wzór mozaiki oplecione czarną opaską oraz panele w ciepłym odcieniu z widocznym usłojeniem, a także ażurowe ściany z drewnianych lameli.
Paleta na którą postawiłyśmy jest minimalistyczna. Odcienie szarości, czerń i biała cegiełka za barem tworzą tło o industrialnym charakterze. Butelkowa zieleń została wybrana jako akcent kolorystyczny, pojawia się w obiciu części foteli oraz w zaprojektowanej na potrzeby projektu sofie. Sufit oraz słupy konstrukcyjne zostały jedynie wyczyszczone i zaimpregnowane, a cała instalacja została odsłonięta.
Uważamy, że każda przestrzeń nabiera życia w momencie nie tylko jak pojawiają się ludzie, ale już wcześniej gdy ożywiamy ją roślinami. Stąd pomysł na wprowadzenie zieleni, tutaj w w prostych czarnych kwietnikach i stojakach.
Czy to właśnie nie takie miejsca inspirują nas do poszukiwania nowych smaków? Przekonajcie się sami, polecamy odwiedziny w Manufakturze Smaku.
Zdjęcia: Łukasz Banaszek